De geschiedenis van Vebo start in oktober 1956. Toen fuseerden een aantal Spakenburgse bouwbedrijven tot de zogeheten VErenigde BOuwbedrijven, kortweg Vebo. Met de overname van een klein aanrechtfabriekje in Spakenburg veroverde Vebo een deel van de aanrechtbladenmarkt en sprong in op alle mogelijke aanvragen op aanrechtbladengebied.
1966 was een jaar waarin een belangrijke omslag plaatsvond. Het publiek was het granieten aanrechtblad zat en het roestvaststalen aanrechtblad begon de markt te veroveren. Dit zou een flinke inkrimping van Vebo’s personeelsbestand tot gevolg kunnen hebben.
De directie besloot tot productuitbreiding om daarmee het personeel te kunnen behouden.
De Vebo-latei waarmee de ‘betonweg’ werd ingeslagen, was een kleine balk van 60 x 100 mm, voor het overbruggen van raam- en deuropeningen. Het geheel van betonlatei met bovenliggend metselwerk vormt als het ware een samenwerkende balk die andere belastingen kan dragen. Het was een uitgekiend product, waaraan veel technische kennis ten grondslag lag.
Daarvoor werden dan ook gerenommeerde instanties ingeschakeld, zoals het TNO in Delft en het ingenieursbureau BVN, dat alle kennis van voorspanwapening in huis had. Zij leverden de technische basiskennis die nodig was bij het opzetten van een productielijn.
Er vielen geen ontslagen en er werd begonnen met het opzetten van een mallenbestand waarmee deze lateien gemaakt konden worden. Dat men vertrouwen had in de kunsten van Vebo, bleek uit de aanvragen voor spouwmuur-verbindende lateien.
In 1970 kwam Vebo dan ook op de markt met de voorgespannen zelfdragende neuslatei. Dit vereiste weer nieuwe mallen, nieuwe en zwaardere apparatuur, grotere installaties voor de opslag en de verwerking van het beton.
Van lieverlee ging Vebo ook andere betonproducten maken, als trappen, bordessen, balkonplaten en galerijplaten. De vraag van de aannemers naar aanvullende producten zoals kantplanken, raamdorpels en spekbanden noopte tot uitbreiding van de capaciteit. Een nieuwe locatie werd gevonden op het industrieterrein De Kronkels. In augustus 1971 vond de verhuizing plaats.
In 1976 werd een marketingbureau in de arm genomen en ging Vebo met een ander reclamebureau in zee. Dat ging van start met de reclameleus: ‘Vebo de kopzorg, u de lateien’. Achteraf is gebleken dat deze aanpak van marktonderzoek en reclamevoering Vebo de bekendheid van ‘lateienspecialist’ heeft opgeleverd. De opdrachtenstroom kwam op gang als nooit tevoren.
Afdelingen zoals de specials, mallenmakerij en expeditie breidden snel uit. De werkvoorbereiding werd een zelfstandige afdeling. In 1979 werd een nieuw opslagterrein in gebruik genomen.
Vebo bleef groeien en in juni 1980 kwam er een grote productiehal bij van 50 x 100 meter, die in 1981 alweer met 23 meter verlengd werd.
In januari 1981 werd een nieuwe folder uitgegeven met als thema ‘Vebo de kopzorg, u meer mogelijkheden’. Dit thema doelde erop dat Vebo meerdere producten in haar pakket had opgenomen. Dit reclameconcept boorde nieuwe vragen en opdrachten aan.
Nieuwe afdelingen werden in het leven geroepen, zoals de afdeling ‘specials groot’ en de afdeling ‘balkons en trappen’. Ook traden in dat jaar 18 extra personeelsleden in dienst, wat het totale personeelsbestand op 130 personen bracht. Er werd flink geïnvesteerd in nieuwe machines. De betonmolen werd vervangen door een computergestuurde molen met een veel grotere capaciteit.
In 1985 werd de eerste grote portaalkraan aangeschaft, die 16 ton tegelijk kon tillen. Een deel van de almaar uitdijende werkhoeveelheid werd overgeheveld naar andere prefab betonbedrijven, zoals Boumeester in Barneveld. In 1986 werd dit bedrijf een dochteronderneming.
In 1988 was het personeelsbestand gegroeid tot 165 mensen. In dat jaar werd ook het zogenaamde Stolpcomplex aangekocht aan de westkant van het bedrijfsterrein. Een jaar later werden de twee grote portaalkranen in gebruik genomen, die lasten tot tien ton kunnen dragen.
In 1990 werd voor het eerst in de geschiedenis van Vebo een Ondernemingsraad opgericht. Ook werd de mallenmakerij overgeplaatst naar het Stolpcomplex en werd weer een nieuwe productiehal in gebruik genomen.
In februari 1992 werd een aangekocht pand omgebouwd tot een volwaardig en representatief kantoor voor het nog steeds groeiende personeelsbestand.
De geschiedenis van Vebo Staal B.V. begint in 1992. Men zag een duidelijke toegevoegde waarde voor Vebo Beton om de productenreeks uit te breiden met stalen lateien en stalen geveldragers. In augustus 1992 is gestart met het inlichten van de relaties van Vebo Beton dat er, in de vorm van de nieuwe onderneming Vebo Staal, een jong specialistenteam klaar stond om de toenemende vraag naar stalen lateien en geveldragers op te kunnen vangen. Het grote voordeel was dat Vebo Staal als startend bedrijf de markt vanuit het grote relatiebestand van Vebo Beton efficiënt en effectief kon bewerken.
Sinds jaar en dag spant Vebo zich in voor de (lokale) samenleving. Onze maatschappelijke betrokkenheid kent veel verschillende ondersteunende activiteiten op het gebied van sport, cultuur, natuur en lokale initiatieven.
Röntgenweg 3
3752 LJ Bunschoten
Postbus 11
6669 ZG Dodewaard