Vebo heeft het gouden CSC-certificaat voor duurzaam beton behaald! Dit certificaat bevestigt dat bij Vebo de duurzame productie van beton wordt gegarandeerd. Dit is een belangrijke stap om de transparantie in de supplychain te waarborgen en om duurzame keuzes te ondersteunen.
Daarmee toont Vebo aan dat het duurzaam produceert en ook duurzame grondstoffen gebruikt. ‘‘Vebo had in 2021 ook al het certificaat behaald, maar met het aanvragen van een nieuw certificaat na drie jaar moet alles nog steeds in orde zijn. Ook zijn de spelregels enigszins aangepast”, zegt Manager QHSE Klaas Huijgen van BTE, die zich bezighoudt met het behalen van de certificaten. Dat betekent dat met actuele informatie opnieuw de duurzaamheid aangetoond moet worden.
Het keurmerk CSC (Concrete Sustainability Council) garandeert de duurzame productie van beton. Een bedrijf mag CSC alleen voeren als het voldoet aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.
‘‘Ik ben per bedrijf al gauw een paar weken bezig met het inzamelen en verwerken van informatie. Daarnaast heeft de directie allerlei benodigde verklaringen opgesteld voor alle BTE-bedrijven, bijvoorbeeld over mensenrechten en duurzaam inkopen. Die verklaringen zijn multisite, dat betekent dat we ze voor alle BTE-bedrijven kunnen gebruiken.”
Volgens Klaas is het behalen van het gouden CSC-certificaat voor Vebo een logisch gevolg van de duurzaamheidsambities van BTE. ‘‘Het is een bevestiging van onze ambities. Het geeft klanten de zekerheid dat we voldoen aan de eisen. Hopelijk zorgt dat ook voor meer opdrachten. Je ziet al wel in de markt dat er vaker naar gevraagd wordt. Misschien wat minder nog in de woningmarkt, maar in andere sectoren zoals bijvoorbeeld GWW en fundering is het CSC-certificaat al veel meer ingeburgerd.”
Klaas: ‘‘Als bedrijf wil je altijd vooruit. Ook de BTE-bedrijven gaan voor groei en ontwikkeling. Dit doen we uiteraard op een verantwoorde manier voor mens, maatschappij en milieu. Deze certificering is daarvan wederom het bewijs.”
Alle informatie moet digitaal aan de certificerende instantie worden aangeleverd en geupload in een programma. Kiwa, die de certificering voor BTE verzorgt, komt daarvoor ook op bezoek.
BTE begon al in 2017 met de voorbereidingen van de eerste aanvragen van het certificaat. De eerste uitreiking was in 2018. Daarna volgde een ronde in 2021 en dit jaar dus ook. ‘‘Ik verwacht dat we eind november alles vernieuwd hebben”, zegt Klaas.
Dan volgt ook een officieel moment, met vertegenwoordigers van de directie en certificeringsinstantie Kiwa. Klaas: ‘‘Dat is wat efficiënter dan alle locaties van BTE afzonderlijk af te gaan, maar eind van dit jaar gaan we er zeker aandacht aan besteden. Je successen moet je vieren.
We gaan ervoor om alle BTE-locaties “goud” te certificeren, of dat ook gaat lukken wordt nog spannend!”
Röntgenweg 3
3752 LJ Bunschoten
Postbus 11
6669 ZG Dodewaard