vebo
25-sep-2024 11:42:22

Zorg voor het milieu bij Vebo al tientallen jaren beloond met ISO-certificaat

Vebo Beton en Vebo Staal hebben niet alleen oog voor het milieu, ze handelen er ook naar. Dat dat geen loze taal is, blijkt wel uit de ISO 14001 certificering die wij al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw hebben.

Onlangs, in mei van dit jaar, zijn we opnieuw met glans geslaagd voor de jaarlijkse audit. En daar zijn we best trots op. Er is nogal wat inspanning nodig om te voldoen aan de eisen voor de certificering.

In kaart
Om verantwoord om te gaan met milieuaspecten, hebben we een milieumanagementsysteem dat onder andere energieverbruik, afvalstromen en de door ons gebruikte chemische stoffen in kaart brengt.

We formuleren verder kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s). Dat helpt ons om de lange termijndoelen naar de korte termijn te vertalen. Korte termijndoelen zijn makkelijker te beïnvloeden en zo wordt het duidelijk waar we moeten bijsturen om de doelen op lange termijn te behalen. De gegevens daarvoor komen van het milieumanagementsysteem.

Brede kijk
Het blijft niet beperkt tot theorie, want we lopen regelmatig rondes waarbij we kijken en beoordelen of we alle milieuaspecten beheersen. We kijken heel breed: van orde en netheid tot bedrijfshulpverlening, opslag van gevaarlijke stoffen en ga zo maar door.

Een paar voorbeelden van onze stappen: we hebben 90 zonnepanelen geplaatst op het dak van een hal voor eigen gebruik, ook hebben we inmiddels meer elektrische leaseauto’s in gebruik dan auto’s op benzine. Verder is het gasverbruik de laatste drie jaar fors gedaald.

We onderscheiden ons in de markt
Het behaalde certificaat is niet alleen een bewijs van onze inspanningen, het zorgt ook voor vertrouwen bij klanten. We onderscheiden ons in de markt met onze houding ten opzichte van het milieu. Regelmatig maken we mee dat bij aanbestedingen om het ISO 14001-certificaat gevraagd wordt. Zorg voor het milieu wordt gelukkig door steeds meer mensen omarmd, ook bij onze afnemers.

‹ Vorige blog