vebo
17-sep-2024 15:20:46

Nispen Lasmij en Vebo werken al een halve eeuw samen!

Het begon met de bijzondere band tussen Ad van Nispen en Driek Duyst; de twee directeuren van resp. Nispen Lasmij en Vebo. En nu, 50 jaar later, zijn beide bedrijven nog steeds aan elkaar verbonden. We gaan in gesprek met Nels van Nispen (Directeur-eigenaar van Nispen Lasmij), Andries van Fessem (Commercieel Technisch Directeur Nispen Lasmij) en BTE Businessunit Directeur Bas Anneveldt. “Wat ons verbindt, is open- en eerlijkheid.”

Andries van Fessem-Nispen Lasmij
Andries van Fessem (Nispen Lasmij) trakteert

Nispen Lasmij is specialist op het gebied van prefab wapening. Het bedrijf is opgericht in 1960, biedt werk aan circa 35 medewerkers en is gevestigd in het Brabantse Sprundel.

Nels van Nispen lacht wanneer hij vertelt dat zijn vader hem en Andries erop attendeerde dat het 50-jarig jubileum eraan zat te komen. “Mijn vader is de tachtig gepasseerd, maar nog steeds erg betrokken. Hij zei: jongens, het is 24 augustus 50 jaar geleden dat de samenwerking tussen Nispen en Vebo begon. Laten we daar wel even bij stilstaan.” En zo geschiedde; met 225 Brabantse worstenbroodjes in de auto, togen Andries en Nels op 4 september jl. naar Bunschoten om de collega’s van Vebo te trakteren.

Samenwerken
Bas vertelt dat 80 tot 90% van de wapening die Vebo gebruikt via Nispen Lasmij binnenkomt. “Dat is een flink aandeel en geeft daarmee meteen het vertrouwen dat we in Nispen hebben aan.” Nels knikt bevestigend. “Ook voor ons geldt dat Vebo een flink omzetaandeel heeft. We zijn dus echt aan elkaar verbonden en werken veel samen.”

Achteruitrijden
Op de vraag naar de historie van die samenwerking, reageert Nels enthousiast. “Dat is echt een mooi verhaal! Mijn opa is ons bedrijf gestart, ik ben inmiddels de derde generatie. 50 jaar geleden stond mijn vader Ad aan het hoofd. Hij werkte zelf ook keihard mee. Hij was het dan ook die in 1974, vanuit het Brabantse Sprundel, een aanhanger met betonijzer ging afleveren bij Vebo. De reguliere leverancier had het te druk en besteedde die betreffende opdracht uit aan Nispen. Omdat mijn vader niet achteruit kon rijden met die flinke aanhanger, stelde toenmalig Vebo Directeur Driek Duyst voor dat wel even voor hem te doen. Mijn vader moest alleen even wachten. Om een lang verhaal kort te maken: pa heeft uiteindelijk uren gewacht op Driek. Dat was de basis van een bijzondere vriendschap en een jarenlange zakelijke relatie! Beide mannen hadden regelmatig contact en Nispen kreeg meer en meer opdrachten.”

We zijn vergelijkbaar
Terugkijkend op de afgelopen vijf decennia zijn zowel Bas als Andries en Nels het over één ding eens: beide bedrijven zijn in veel opzichten vergelijkbaar en met elkaar meegegroeid. Bas: ”Dat we allebei van oorsprong een familiebedrijf zijn (aan de basis van Vebo stond de familie Van den Bos, red.), schept een band. Ook zie ik dezelfde inborst bij Nispen en Vebo. We zeggen niet snel ‘nee’ en denken van nature mee met onze opdrachtgevers. Dat geldt voor Nispen ook.” Andries gaat verder: “Ook al hebben we inmiddels al bij zoveel projecten samengewerkt; ieder project is bijzonder te noemen. Het is immers altijd maatwerk. We hebben elkaar steeds beter leren kennen door de jaren heen en dus gaat de samenwerking nu bijna als vanzelf.” Nels: “Ons bedrijf heeft zich door de jaren heen verder ontwikkeld. Net zoals bij Vebo en BTE hebben we bij Nispen aandacht voor duurzaamheid. Ook daarin zijn we meegegroeid. De digitalisering en automatisering van het tekenwerk zit in de lift en we zijn drukdoende verdere verduurzaming in gang te zetten. Zo ben ik er trots op dat we een voortrekkersrol hebben in de Vereniging Wapeningsstaal Nederland.”

De toekomst
Over de komende vijftig jaar maken de mannen zich geen zorgen. Nels: “We hopen dat het zo blijft, maar ach, waarom zou dat niet zo zijn? Gewoon doorgaan is devies. Waarbij we elkaar als opdrachtgever en leverancier, als partners in project, scherp moeten houden. Dan gaat het zeker goed komen; óók de volgende 50 jaar.”

‹ Vorige blog